Comoara dacilor, descoperită: e incredibil cât de bogați puteau fi strămoșii noștri

de: Mădălina Bahrim
06 03. 2023

Știm foarte multe lucruri despre strămoșii noștri daci și, poate că aspectul cel mai semnificativ constă în faptul că vorbim despre oameni viteji, dârzi și curajoși, patrioți și devotați credințelor și tradițiilor. Puțini știu, totuși, că erau și foarte bogați.

Cele mai recente descoperiri făcute de arheologi și oamenii de știință scot la iveală faptul că strămoșii noștri daci erau oameni foarte bogați. Bogățiile lor, așa cum se practica la toate popoarele din vremea respectivă, constau în principal în aur – metalul cel mai prețios și astăzi.

Cel mai interesant aspect este că, pe lângă faptul că dețineau cantități impresionante de aur, dacii erau și foarte pricepuți în a confecționa bijuterii de-a dreptul splendide, ce astăzi sunt o dovadă a tradițiilor, măiestriei, artei și culturii locale de la vremea respectivă.

Dacii nu erau doar foarte curajoși, ci și extrem de bogați

Dacă ești pasionat de astfel de lucru, trebuie să știi că, de curând, numeroase brățări dacice din aur, absolut splendide, într-o zonă împădurită din apropierea sediului Primăriei comunei Prigoria, din județul Gorj.

Gabriel Betej, un tânăr gorjean pasionat de arheologie, este cel ce a făcut fascinanta descoperire. Aceste brățări cântăresc 130 de grame și vor fi predate luni Muzeului Județean Gorj.

Trebuie totuși notat că încă nu s-au efectuat toate testele necesare care să ateste că sunt de origine dacică, dar la acest moment asta se crede despre proveniența minunatelor bijuterii.

Trebuie să mai știi, de asemenea, faptul că tot de curând oamenii de știință au mai descoperit ceva interesant despre strămoșii noștri. De data asta nu a fost vorba despre o comoară, ci a fost descoperit un sistem de captare şi alimentare cu apă, chiar pe teritoriul României, pe care oamenii de știință îl atribuie dacilor.

Se pare că încă de dinainte de a fi cuceriți de romani, dacii erau conștienți de necesitatea unei bune organizări și știau cum să modeleze resursele naturale, astfel încât societatea lor să aibă beneficii pe care le-am putea considera astăzi drept invenții moderne, dar pe care ingenioșii vremii au știut să le confecționeze cu foarte, foarte mult timp în urmă.